Извънредно положение и в Кипър

Правителството затегна мерките за справяне с кризата и обяви финансова подкрепа за бизнеса и уязвимите групи

Кипър е в извънредно положение заради коронавирус. Това заяви президентът на републиката Никос Анастасиадис след спешно заседание на кабинета днес, като постави страната в изолация и обяви спирането на работата в частния сектор.

От 0:00 часа на 16 март влизането в Кипър се позволява само на лицата законно пребиващи в страната (кипърски граждани, работещи и студенти от ЕС и трети страни), но само ако те представят медицинско свидетелство от сертифицирана лаборатория, че не са носители на вируса с дата не по-ранна от 4 дни преди датата им на пристигане в Кипър. Тези, които представят исканите документи, ще бъдат задържани до 14 дни под карантина на място, определено за целта от властите. Никой няма да бъде допуснат да влезе в страната, освен ако не отговаря и не приеме тези условия.
В публичния сектор се подготвя авариен план за работа.
Архиепископът ще направи изявление по отношение на църквата и мерките, взети от правителството, като се призовават вярващите да се въздържат от ходене на църква.

Затварят се магазини и обществени заведения от малкия бизнес. Забраната за работа засяга търговски центрове, универсални магазини, кафенета, барове, развлекателни центрове и заведения за обществено хранене, театри, библиотеки, кина, музеи, агенции за залагания, казина, спортни съоръжения, клубове, паркове и увеселителни паркове, фризьорски салони и салони за красота и масажи. Тези компании могат да продължат да извършват административна работа при затворени врати в съответствие с всички хигиенни правила. Хотелите спират работа до 30/4/2020.

Ще останат отворени супермаркетите, като не се позволява пребиваването на повече от един човек на 8 квадратни метра. Отворени ще са и аптеки, частни здравни практики, открити пазари, пекарни, павилиони и бензиностанции.

450 милиона евро ще бъдат похарчени за подкрепа според новия план, одобрен от кабинета днес (15/3), докато други 250 милиона евро, ще бъдат насочени към повишаване на ликвидността на бизнеса през следващите два месеца. Това съобщи министърът на финансите Константинос Петридис на брифинг след заседанието на правителството. Той заяви още, че кипърската икономика, както всички икономики от еврозоната, не може да остане незасегната от ефектите на коронавирус, добавяйки, че “обхвата на последствията от тази безпрецедентна и неочаквана криза не може да бъде предвиден в момента, докато ситуацията е в ход.”

„Въпреки това се предприемат всички необходими стъпки за смекчаване, доколкото е възможно, на последствията“, подчерта финансовият министър. Той заяви, че в този момент, когато икономиката преживява най-значителните сътресения, ще бъдат използвани всички налични инструменти, „да се осигури ефективна и силна подкрепа за социална сигурност на служителите, която да подпомага устойчивостта на нашия бизнес и да укрепва здравната ни система. ”

Мерките ще включват осигуряване на допълнително финансиране от 100 милиона евро за здравния сектор за борба с пандемията, което ще включва, наемането на допълнителен медицински и помощен персонал. Ще бъде осигурено и оборудване и логистична подкрепа на Института по неврология и генетика за Центровете за спешна помощ и служба 1420. Замразяване се увеличението на здравните вноски, насрочено за 31-ви март 2020 г. За два месеца работодатели, служители и държавата ще бъдат освободени от плащане на здравни осигуровки.

Временно, за два месеца, спира плащането на ДДС от бизнеса. Мярката се отнася до компании, чийто оборот не е бил повече от 1 милион евро в съответствие с данъчните декларации от 2019 г. и предприятия, чийто оборот спада с над 25%.  За същия период се намалява ДДС от 19% на 17%  и от 9% на 7% за период от три месеца и половина, веднага след приемането на съответното законодателство за укрепване на покупателната способност на гражданите и стимулиране на потреблението.

За студенти в чужбина , които няма да се върнат в Кипър за великденските празници,  министърът на финансите заяви, че „се предвижда надбавка в размер на 750 евро за покриване на разходите им, в размер на 15 милиона евро.

Удължава се с два месеца срокът за плащането на данъци за лицата, които са били длъжни да го направят до 31.3.2020 г., с нов краен срок 31.5.2020 г., спира се на изискването за гаранции по договори за обществени и частни поръчки. услуги или продукти, които ще бъдат забавени от кризата. Мярката вече е в сила.

По отношение на подкрепата за възстановяване на туризма, г-н Петридис каза, че са предвидени допълнителни 11 милиона евро за осъществяването на дейности за подпомагане на туризма в Кипър между юни и септември 2020 г., в сътрудничество с авиокомпании и туроператори, и ще бъдат предприети действия за привличането на по-голям брой туристи през периода октомври 2020 г. – март 2021 г.

Той спомена и въвеждането на таван в цените на личните хигиенни продукти (маски, антисептици, антибактериални течности, сапуни и др.), за да се противодейства на спекулата с тях.

По отношение на банковия сектор министърът на финансите заяви, че ЕЦБ вече е проучила мерките и със съдействието на Централната банака на Кипър кипърските финансови институции ще могат да получат ликвидност от Евросистемата при много изгодни условия. Кипърската централна банка обмисля по-нататъшни мерки, които скоро ще бъдат обявени от управителя на банката.

Основните служби са изключени от горния регламент, като ресорните министри ще определят нуждите на своите ведомства за правилното планиране на работата.

Министърът на образованието и културата е упълномощен да организира разработването на програма за образователни нужди, докато държавните училища са затворени, с цел използването на технологии за справяне с част от образователната програма.
 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*