Д-р Петрос Караянис: В момента горещата вълна ни е съюзник

Топлинната вълна е съюзник срещу коронавируса, заяви правителственият съветник по епидемиология в понеделник, тъй като високите температури помагат да се забави разпространението на вируса.

Д-р Караянис, член на комисията на експерти по коронавирус и професор в Медицинския университет в Никозия, заяви, че през следващите дни броят на новите случаи може да е много малък и спорадичен.

Професорът каза още, че наблюдаваната в момента топлинна вълна е „съюзник“ срещу коронавируса.

“Вярвам, че топлинната вълна е на наша страна”, каза той пред Кипърската агенция за новини.

Той обясни, че поради високите температури, когато хората с коронавирус кихат, капчиците изсъхват много бързо и вирусът се инактивира.

Караянис каза, че горещите повърхности не помагат на вируса или неговото разпространение, защото хората сега са повече на открито.

Той каза, че има окуражаващи резултати в САЩ, където температурите се покачват, което показва, че вирусът е по-малко заразен.

Караянис е оптимистичен и каза, че тази седмица почти не се очакват нови случаи.

Той добави, че броят на взетите проби дневно е много по-голям в сравнение с други европейски страни. „Вярвам, че начинът, по който работим, е способен да открива спорадични случаи, докато други страни, като Гърция, не ги вземат предвид.“

Според него,

кипърското общество е готово за втората фаза на облекчаване на мерките на 21 май, когато всички ограничения за движение ще бъдат премахнати.

„След първото облекчаване на мерките, при които почти 60 000 души се върнаха на работа, нито един случай не е намерен сред тези служители досега“, каза той.

Изглежда няма да има проблем и с въвеждането на третата фаза от плана, каза той.

Караянис поясни, че най-вероятно туристите няма да бъдат допуснати да влязат в страната веднага щом се отворят летищата.

В момента има забрана за търговски полети, с изключение на репатриращите, до 28 май.

Очаква се правителството да удължи забраната до 9 юни.

Според професора, пристигането на пътници най-вероятно ще бъде на по-късен етап, тъй като първо трябва да се извърши сериозна подготовка, да се реши от кои страни ще бъдат пуснати полетите, дали ще има междуправителствени споразумения или ще има колективно решение на ЕС.

Според него, първите туристи ще пристигат главно през юли, докато през юни може да има пристигания от страни, които имат същата епидемиологична ситуация като Кипър, напр. Гърция и Израел.

Караянис призовава хората, когато тръгнат на плаж, да спазват всички защитни мерки както на плажа, така и в морето.

В момента хората могат да ходят на плажа само за плуване, но от първи юни ще могат да правят слънчеви бани и тогава всички плажни съоръжения ще работят.

Източник: Cyprus Mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*