Доналд Туск пристига в петък в Кипър

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъде в Никозия в петък, за да се срещне с президента Никос Анастасиадис. Предстои обсъждане на турските действия в ИИЗ на Република Кипър.

Говорителят на правителството Продромос Продрому заяви, че по време на срещата президентът отново ще представи на вниманието на Туск проблемите, свързани с незаконната дейност на Турция.

Турция изпрати своя сондажен кораб „Явуз“ за сондиране в кипърския блок 7, в който „Тотал“ на Франция и Eni на Италия са лицензополучатели. Сондажът започна миналия петък. Както и да се погледне, това си е истинска инвазия.

Кипър поиска въпросът да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет следващата седмица в Брюксел. ЕС и други международни играчи призоваха Турция да се въздържи от незаконни действия в Кипърската икономическа зона (ИИЗ), но Анкара заяви, че няма да отстъпи.

На въпрос дали това е причината за посещението на Туск в Кипър, Продрому заяви, че европейският служител като напускащ председател на Съвета, посещава Кипър въз основа на завършването на неговия мандат.

По този повод обаче ще бъдат обсъдени и въпросите, които бяха изложени в дневния ред на Европейския съвет.

“Република Кипър се придвижва с всички дипломатически средства, с които разполага, за да се справи с проблемите, които Турция причинява”, каза Продрому.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*