Денят на Св. Архангел Михаил – 8 ноември

Архангеловден или денят на Св. Архангел Михаил е един от големите есенни празници, който се нарича още и Рангел душевадник. Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове. Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

  1. Св. Архангел Михаил е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Той е най-силният ангел, представя Божието слово. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
  2. Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни.
  3. Архангел Рафаил лекува от недъзи.
  4. Уриил просвещава душите ни.
  5. Салатиил се застъпва за нас пред Бога.
  6. Уехудиил го прославя.
  7. А Варахиил ни дарява с Божиите благословии.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Нему се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Рангеловска или Архангеловска задушница, една от четирите големи задушници през годината.

266304329Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Седем са ангелите, които стоят пред Престола на Господ. Един от тях – Денница – се възгордял и чрез своето падение увлякъл много духове. Оттогава светът е разделен на добро и зло.

Под водачеството на Свети Архангел Михаил всички ангели останали верни на доброто. Затова той е на особена почит сред християните. Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява.

На неговия празник във всеки православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави Водосвет за здраве.

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша. Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен. Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите правят семейно-родови курбани, очаквайки от светеца-покровител здраве и закрила.

На Архангеловден празнуват: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен.

От екипа на Българският Вестник в Кипър – Честит имен ден на всички именяци!

Да векувате с името си!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*