Германия и Франция в подкрепа на преговорите

Germany's Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier speaks during a news conference with Britain's Foreign Secretary William Hague in the Foreign and Commonwealth Office, in central London February 3, 2014. REUTERS/Ben Stansall/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS)

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че „ако се постигне споразумение сега по кипърския въпрос, това би било голяма новина не само за хората в Кипър, но и за Европа и целия регион“.

„Надявам се, че особено сега на този етап двете страни няма да загубят решителността си и ще търсят компромиси към последните останали спорни въпроси. Това няма да е никак лесно“.

Въпреки това, добави той, фактът, че трудните въпроси за сигурността и гарантите трябва да бъдат обсъдени за първи път с трите гаранти Гърция, Турция и Великобритания, това е много добър знак. „Ние се надяваме, че трите гаранти са готови да дадат своя принос за намиране на добро решение и ще помогнат да се изпълни волята на кипърците, а именно за обединението“, каза Щайнмайер.

В изявление на френското външно министерство се казва, че Франция потвърждава пълната си подкрепа към лидерите на кипърска общност. „Едно обединение на Кипър ще бъде отлична новина първо за стабилността и просперитета на острова, но и за целия регион и Европейския съюз“, се казва в изявлението.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*