Геостратегическото сътрудничество е перфектен стимул за разрешаване на кипърския въпрос

 

Геостратегическото сътрудничество може да послужи като перфектен стимул за решаването на кипърския проблем, 43 години след турската военна инвазия и продължаващото окупиране на 37% от територията на Република Кипър, заяви президентът Никос Анастасиадис. В своята реч  Анастасиадис изрази надежда, че Турция, страна, която се стреми да бъде призната за регионален лидер, ще допринесе осезаемо за мирния процес в Кипър. „Наистина вярвам, че нашата визия за обединен Кипър може да бъде изпълнена, ако всички заинтересовани страни демонстрират същата степен на ангажираност“, каза президентът в своята реч на „Асамблеята на световните лидери“ във Вашингтон.

По повод неделната вечеря с Антонио Гутеррес и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ той каза, че е приел поканата на генералния секретар на ООН да помогне за преодоляването на предизвикателствата в преговорите за обединение и да продължи процеса.

„От първостепенно значение е да останем ангажирани с продължаването на този диалог и да работим решително за обединение на острова и за служба на истинските интереси на кипърските турци и кипърските гърци“. След тричасовата среща между двамата лидери и Генералния секретар на ООН Гутеррес бе решено, че втората Женевска конференция ще се състои в края на юни.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*