В неделя е Сирни Заговезни, в понеделник – Чист Понеделник

Сирна неделя или Сирница – това е седмицата между двете заговявания пред Великденския пост

Ден за прошка!

Сирни Заговезни е известен и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя.

Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове.

Заговезни е празник на всеобщото опрощение

След като изгорят огньовете, се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка.

По-малките винаги искат прошка от по-големите.

Чрез този обичай се цели да се възстановят добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.

Трапезата – Последното облажване

Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, риба, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.

 

19 февруари – Катара Дефтера (Чист Понеделник)

На втория ден от Сирни Заговезни в Кипър и Гърция се празнува Чистия Понеделник или Катара Дефтера, което означава и края на Карнавала. На този ден се смята, че хората са пречистени физически и духовно. Това е ден за пост и ден почивка за християните. Постът трае 40 дни, това са дните на пост на Христос в пустинята.

На Сирни Заговезни и Катара Дефтера е обичайно да се яде хляб лагана,  консервирана риба и други постни храна, предимно зеленчуци, като боб чорба без масло и различни зелени ядивни треви. Също така е обичайно да се пускат хвърчила.

В исторически план Чистият Понеделник е ден за изкупление. Смята се, че този ден християните са спасени от малките пороци и се пеят песни с посвещение на радост, здраве и благополучие.

В този ден хиляди хора излизат сред природата с кошници безмесна храна и се отдават на забавления и танци. Поверието казва, че в този ден трябва да си седнал на зелена трева, да си хапнал свежа храна, за да възстановиш връзката си с Майката Природа.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*