Вече е ясен съставът на новото ни правителство

ГЕРБ представи проектокабинета “Борисов” 3, който ще бъде гласуван от парламента утре.

Петима бивши министри запазват постовете си в новия кабинет на Б.Борисов.

Ето какъв е съставът на новия кабинет:

Министър-председател за трети път в политическата си кариера ще е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Под него ще има четирима вицепремиери.

Заместник на Борисов отново ще бъде Томислав Дончев. На този етап изглежда Дончев ще е без портфейл. В предишното правителство на ГЕРБ той отговаряше за еврофондовете.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов става зам.премиер, като ресорите му ще бъдат икономическата и демографската политика.

Колегата му от ВМРО Красимир Каракачанов ще бъде едновременно зам. министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

Предишният министър на правосъдието на ГЕРБ Екатерина Захариева става зам.премиер по правосъдната реформа и министър на външните работи.

На нейно място съдебен министър става Цецка Цачева. Неуспешната кандидатура за президент на ГЕРБ получава пост в правителството, след като не успя да влезе в настоящия парламент като депутат.

Министър на финансите ще бъде Владислав Горанов, който заемаше този пост и в предишното правителство на Борисов. Освен него начело на ведомствата си се връщат транспортният шеф Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев.

Министърът на регионалното развитие в предишното правителство на ГЕРБ Лиляна Павлова става министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Нейното място в регионалното ведомство ще бъде заето от заместника й Николай Нанков.

Началник на МВР ще стане Валентин Радев, който е бивш зам.министър на отбраната.

Икономиката ще се поеме от Емил Караниколов, досегашен изпълнителен директор на Агенцията по приватизация, предложен от патриотите.

Коалиционните партньори са излъчили и новия министър на труда и социалната политика Бисер Петков, този на околната среда и водите Нено Димов, както и този на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Порожанов е бивш директор на фонд “Земеделие”.

Министър на културата няма да бъде Вежди Рашидов, а Боил Банов – досегашен зам.министър при Рашидов и в служебното правителство.

Министър на образованието и науката ще бъде Красимир Георгиев Вълчев, бивш главен секретар във ведомството

Министър на здравеопазването ще бъде шефът на ВМА проф. Николай Петров.

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.