Вечерята Анастасиадис-Акънджъ

Няма промяна в позициите на двете страни, каза Акънджъ след вечерята

След вечерята в понеделник с президента Никос Анастасиадис, която имаше за цел да се потърсят възможности да бъдат възобновени преговорите в Кипър, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ коментира, че позициите на двете страни не са се променили от последния кръг от преговори в Кран Монтана миналата година.

В изявленията си след вечерята, организирана от специалния представител на ООН Елизабет Спехар в нейната резиденция, Акънджъ каза: „По време на срещата тази вечер разбрахме докъде сме стигнали. Това беше необходима среща и трябваше да се проведе. Бе важно да имаме ясна представа за следващите стъпки“.

Акънджъ коментира, че няма никаква промяна в позицията на кипърската гръцка страна.

Той заяви, че кипърската турска страна е повдигнала въпроса за газта и е предупредила „какво може да се случи отсега нататък“. Тъй като природният газ е общо богатство, което засяга и двете общности в Кипър, „трябва да се създаде комисия или енергийните проучвания да бъдат отложени и ако това не може да се случи, турската кипърска страна може да бъде задължена да предприема подобни стъпки заедно с Турция“.

Друга точка в разговорите била пропускателните пунктове в Дериня и Лефка-Аплики да бъдат отворени съответно през юли и септември.

„Искаме тези дати да бъдат окончателни“, казва той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*