Великобритания е готова да помогне със събирането на финансова помощ за разрешаване на кипърския проблем

Великобритания е готова да изпълнява задълженията си като гарант и да помогне за събирането на финансови средства, необходими при уреждане на кипърския проблем, заяви външния министър на Великобритания Филип Хамънд.

На годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър, Хамънд заяви, че неговото правителство работи с международните си партньори, за да подкрепи финансово разрешаването на кипърския въпрос, въпреки че най-вероятно средствата ще бъдат необходими за уреждане на нерешени въпроси със собствеността. В събитието взеха участие членове на британското правителство, членове на Консервативната партия, депутати и членове на Европейския парламент, както и членове на кипърска общност във Великобритания. Министърът на външните работи заяви, че на срещата в Ню Йорк миналата седмица Еспен Барт Ейде потвърди, че уреждането на този проточил се във времето проблем,  дошло е времето да се разреши. Външният министър отбеляза, че “ние имаме в лицето на президента Анастасиадис и Акънджъ двама души, които имат ясна цел да обединят острова”. Той добави, че има също така “мълчаливото съгласие” на гръцкото правителство, както и “активното насърчаване” на турското правителство. Хамънд добави, че премиерът Камерън “се скара” на Ердоган в Ню Йорк миналата седмица по този въпрос.
Що се отнася до ролята на Великобритания в търсене на споразумение, външния министър заяви, че страната му е решена да помогне по всякакъв начин. Хамънд съобщи, че в разговор с американския си колега Джон Кери преди няколко месеца, те се съгласиха, че си заслужава финансовата подкрепа, ако кипърският проблемът се разреши. “Мисля, че може да се разчита на помощ от САЩ, Великобритания и ЕС да се обединят в подкрепа на разрешаване на проблема” каза той.

Хамънд сподели и за “новите възможности” и каза, че има шанс за референдум следващата година в Кипър. “Това ще бъде исторически момент”, каза той.
“Има един прозорец на нови възможности сега и ако ние го пропуснем, звездите никога няма да се подредят по същия начин отново. Така че, аз смятам, че сме на ръба на нещо наистина историческо да се случи “. Външния министър на Великобритания намекна и за “допълнителните ползи” от решението на кипърския въпрос, като “основно” промяната в дискусията между ЕС и Турция, и въобще основна промяна на начина, по който работи НАТО.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*