Българската етно-джаз група „Булгара” с концерт в Лимасол

На 28 юли, четвъртък, от 20.30ч. на Площада на героите в Лимасол ще изнесе концерт българската етно-джаз група „Булгара”, модерното лице на българския фолклор

Концертът е в рамките на организирания от театър Риалто „Световен музикален фестивал”.

Групата „Булгара” е създадена през 2002г. и бързо придобива международна и национална известност. Групата се състои от 9 музиканти. Концертът в Лимасол се осъществява и с подкрепата на посолството в Никозия.

Каним българите в Кипър да посетят концерта!

Вход свободен.

За повече информация може да посетите сайта: www.cyprusrialtoworldmusic.com

Група „Булгара” отдавна се утвърди като една от най-впечатляващите формации на етно сцената, предлагаща уникален поглед към българската народна музика.

Те не просто създават авторска музика, базирана на българския фолклор, но и доразвиват неговите основи с джаз, фънк, рок и дръм енд бейс елементи и влияния от фолклора на други народи. В композициите им водеща роля имат инструменти като кавал, гайда, тамбура, гъдулка и тъпан, но експериментират и чрез смесване на живите инструменти със звуци, създадени по електронен път – и определят това като възможност да достигнат до нова и по-различна публика.

Всъщност именно това е главната им идея, да изровят древната красота на българския фолклор и чрез съвременен език да го поднесат на колкото може повече хора. А концертните си изяви обогатяват допълнително с кавъри на поп хитове на Дъфи, Принс, Заз, Бионсе и Роби Уилямс, реализирани с тяхното колоритно звучене – като публиката логично полудява, когато например чуе Purple Rain, изпят от певицата Ева Перчемлиева и със стопяващо соло на гайда.

Може би това е прочитът на българския фолклор, да бъде достъпен до младите хора, да бъде слушан в клубовете, за да има живот и пребъде”, казва гъдуларят на групата Христина Белева, която е също и солист в оркестъра на Националния фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев”.

„В миналото нашите предци са се събирали по седенки, пеели са на нивата, по жътва, пеели са на мегдана, по панаири и сватби”, допълва тя. „Днес времето е друго, а за да се наричаме българи и след 1000 години, трябва да съхраним вековните си традиции като народ и да отстояваме нашата българска култура достойно, всеки ден. Да възпитаваме децата си в този дух! Да създаваме, да сме способни да виждаме красотата и уникалността на българската култура, да поощряваме всеки, който се опитва да прави това в днешно време! Всеки, който създава, знае колко е трудно, но и колко прекрасно е това!”.

Не го мислете много! Елате на концерта!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*