Българите в Кипър почетоха годишнината от гибелта на Апостола

И тази година българската общност в Кипър отбеляза годишнината от гибелта на Васил Левски. Пред барелефа на Апостола в посолството ни в Никозия се събраха наши сънародници от всички краища на острова, за да поднесат цветя и да се поклонят пред неизмеримия му подвиг. Освен представители на различни български организации в Кипър, присъстваха ученици и учители от повечето български училища тук и десетки сънародници.

Честването беше открито от Негово Превъзходителство г-н Христо Георгиев, посланик на Република България в Република Кипър. В краткото си слово той подчерта, че част от заветите на Левски, които ние трябва да следваме, е да бъдем единни, защото само така можем да бъдем равнопоставена част от Европа.

Последва литературна програма, подготвена от учениците от българските училища Паисий Хилендарски” – Лимасол, “Никола Вапцаров” – Никозия, “Народни будители” – Паралимни и Българското училище в Пафос.

16839331_1241805719200724_1306906590_nАдмирации заслужават усилията на всички ученици и учители, които показаха, че макар далеч от родината, ние пазим нейната памет и тачим героите й, дали живота си, за да ни има нас днес и да можем с гордост да се наречем българи.

Първият, поклонил се днес, е малкият Никола Мартинов, едно напето българче, облечено в народна носия с роза в ръка. Воден от мама и татко, 16 месечният Никола положи първото цвете и се поклони пред образа на Левски. Едва ли това мъниче знае какво е направило днес.  Вероятно като отрасне ще пита мама и тате, а те ще му разкажат.

Поклон пред святото дело на Апостола!

Нека помним неговите завети и следваме неговия път!

За да я има България и след нас, за да е жива България навсякъде, където има българи, които се гордеят с миналото и корените си!

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*