„БОТЕВ“ ПРАВИ ФИЛМ ЗА ВАЗОВ

Патриотичната инициатива е по повод първия рожден ден на „НЕзабравимата България“

Христо Ботев снима филм за Иван Вазов!

13238900_10204778118051914_7027126432628751282_nНа първо четене това заглавие изглежда в сферата на научната фантастика, но то е факт. Режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйски Бряг, започва новата си лента. След филмите за Ботев, Софроний, Алеко, Цар Борис III, Красимиров започва снимките на филм за Иван Вазов – Патриархът на българската литература. Стартът на снимките също е символичен – на датата 17 юли 2016г. – точно година след основаването на патриотичния проект „НЕзабравимата България“. Работното заглавие на филма е „Българин да се наричам“ и се очаква премиерата да е около 1 ноември 2016г. в София. Снимките ще се осъществят предимно в София и Врачанския край – Искърското дефиле, където Вазов пише най-хубавите си произведения – „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“. Припомняме, че това е поредният – пети по ред филм, посветен на българските национални герои, реализиран от Искрен Красимиров и неговата „НЕзабравимата България“. Амбицията е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван и филм за Васил Левски.

Искрен Красимиров е роден през 1990г. в гр. Мездра. Завършва с отличие Арт Колеж по Екранни Изкуства – гр. София, специалност „Кино и ТВ оператор“ през 2010г, като е определен и за „Най-добър оператор на випуска“. Висшето си образование, степен „бакалавър“, завършва с отличие в Нов Български Университет със специалност „Кино и телевизия“. Магистър става също в НБУ, специалност „Филмова и телевизионна режисура“. В момента кара своята докторантура в НБУ, специалност „Кинознание и киноизкуство“. Работил е като оператор-кореспондент от Враца за националните медии БНТ-1, БНТ-2 и БНТ-Свят, ТВ7 и NEWS7, Bulgaria on Air, НКТВ Евроком, PRO BG и др. Автор е на десетки късометражни игрални и документални филми.

P1590394Искрен Красимиров е тазгодишният носител на наградата за принос към българщината „Дядо Йоцо гледа“. Родолюбецът, който е правнук на един от Ботевите четници, заедно с неговия екип от „НЕзабравимата България“ получиха отличието по време на 11-то издание на фолклорния събор „Де е българското”, който се проведе в комплекс „Дядо Йоцо гледа” край мездренското село Очин дол.

„За мен е чест, че ни бе присъдена тази награда. Искам да отбележа, че за първи път тя се дава на местен човек от Северозападния край. Досега носители на наградата за родолюбие са били Илия Луков, Димитър Бербатов, Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Николина Чакърдъкова, Кубрат Image_5549960_128_0Пулев и др. Наградата е много тежка, в буквален и преносен смисъл. Много се радвам, че организаторите избраха именно нас, защото това е оценка за 3-годишната ни самоотвержена работа и е признание за усилията на нашия екип да популяризира националните ни герои“, коментира носителят на приза Искрен Красимиров. След успешните възстановки на слизането на Ботевата чета в Софийски Университет и на Козлодуйски бряг, както и участията в тържествата на 2 юни в София и откриването на изложбата „140 години от Ботевия подвиг“ на 4 юни в Президентството на Република България, Искрен си е поставил нови амбициозни цели. А именно – филм за Иван Вазов, а веднага след това на лента за Апостола на Свободата Васил Левски, посветена на 180 години от неговото рождение.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*