Атентаторът е влязъл в Турция като бежанец

В цялата страна продължават полицейските операции съвместно с жандармерията

Атентаторът-самоубиец, който вчера уби 10 германски туристи и рани 15 души, е влязъл в Турция като бежанец само преди седмица.

Броят на жертвите на самоубийствения атентат в Истанбул достигна 11 души, разкрита е самоличността на терориста.

Девет от намерилите смъртта си на площад “Султанахмед” в туристическата част на мегаполиса са германци, един е от Южна Корея и един от Норвегия. Турските власти коментират, че мишена на терористичния акт очевидно е била групата 33 туристи от Германия, пристигнали вчера в Истанбул с намерението да се завърнат утре.

Именно те са разглеждали обелиска Дикилиташ, когато към тях се е приближил мъжът с тротиловата жилетка. Самоличността му бе разкрита за часове от разследващите.

Набил Фадл, който се взриви до тях, е роден през септември 1988 г. в Саудитска Арабия, полицията разследва връзките му със “спящи клетки” на територията на Турция, провеждат се паралелни операции в различни райони на страната.

Разследващите кървавия атентат установиха това, като съпоставиха пръстови отпечатъци, взети на границата, с тези на откъснат при експлозията негов пръст, съобщиха днес от Дирекцията на полицията в Истанбул.

На 5 януари, вторник, 28-годишният Набил Фадли е пристигнал в Турция през границата със Сирия и заедно с още 4-има бежанци се е явил в бюрото по миграцията в квартал Зейтинбурну, където при регистрацията са му взети и пръстови отпечатъци.

Фадли не представил никакви документи, но е поискал да остане в страната като бежанец и посочил адрес, на който смята да се установи.

Само след няколко дни обаче е напуснал квартирата и изчезнал. Днес министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че терористът не е бил в списъка на издирваните по подозрения за връзки с „Ислямска държава” и не е бил обект на следене от службите.

След ареста на един негов съучастник, продължава търсенето на помагачите на атентатора-самоубиец.

Министър Ала подчерта, че разследването върви изключително с изключително бързи темпове, екипите от дирекцията за борба с тероризма проучват връзките и контактите на Фадли както сред бежанците, така и с групировката „Даеш”.

Тази сутрин при специализирана полицейска операция в апартамента си е арестувана млада жена, служителка в туристическа фирма. Следата към нея е намерен мобилен телефон, вероятно изгубен по време на експлозията на площад „Султанахмет”.

Жената, чието име не се посочва, е обяснила при разпитите, че през миналата седмица е била на служебно пътуване в Кападокия и когато в петък през нощта се върнала, установила липсата на телефона си, а в понеделник блокирала сим-картата му.

Пред разследващите тя е казала, че няма представа дали е изгубила телефона си в Кападокия, или на летище „Ататюрк“ в Истанбул, а полицията намира това за подозрително.

В цяла Турция продължават полицейските операции съвместно с жандармерията по издирване на терористи. Началникът на генералния щаб обяви че днес  са арестувани 29 души, а 9 са оказали съпротива и са убити.

В Диарбекир при проверка на автомобил е иззет солиден боен арсенал – 10 автомата Калашников, 32 пълнителя, 3 424 патрона, снайпер, гранатомет и значително количество боеприпаси. В Силопи също са иззети голямо количество оръжия, сред които 22 автомата Калашников, 32 самоделни бомби и др.

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.