Анкара иска, иска и иска още много…

Анкара иска четирите свободи за движение на стоки, услуги, капитали и хора и за кипърските турци

Турция иска кипърските турци да се насладят на четирите свободи на движение в ЕС – свобода на движение на стоки, услуги, капитали и хора след разрешаване на Кипърския въпрос, като кипърски граждани, каза вицепрезидент Тугрул Туркес.

Ако кипърските турци нямат тези свободи, то и кипърските гърци не би трябвало да се радват на тях след обединението.

„Ние искаме тези четири свободи да бъдат предоставени и на турската страна – свобода на движение на стоки, услуги, капитали и хора“. Ако това не бъде прието, то ние ще внесем друго предложение – ако кипърските турци са лишени от права, то нека се гарантира, че кипърските гърци бъдат лишени със същите права“.

Турският Вицепрезидент повдигна въпроса и за населението, като съобщи, че кипърските турци са много повече от 220,000. Над 300 000 кипърски турци са живели на север и голям брой от населението също е мигрирало към различни части на света, като Англия, Австралия, Канада и Турция. „Не е важно дали те живеят в Кипър или не, важното е, че те са кипърски турци. Туркес каза, че тези хора също трябва да бъдат включени в общият брой на кипърските турци и да се гарантират техните права също след обединението.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*